Jak při cestování bydlet levně?

Jak vybrat levné ubytování na cesty

Jestli pravidelně cestuješ, tak dobře víš, že po letenkách bývá cena za ubytování nejvyšší položkou, za kterou při cestách zaplatíš. Ne vždy to tak musí být. Poradíme ti, jak vychytat levný penzion nebo bydlet úplně zadarmo.

Jak na levné ubytování?

Málokterý mladý cestovatel má plné kapsy peněz a je mu úplně jedno, kde se ubytuje. Většinou je to cena, která rozhodne před komfortem a bydlením přímo v centru města. Dobrou zprávou je, že nabídka na trhu dnes uspokojí každého. Pojďme si projít možnosti od těch nejdražších až po ty, kde to jde úplně zdarma. Jak se na cestách ubytovat levně?

Booking.com je levné ubytování

Stálice na cestovatelském nebi, kterou využívá asi největší skupina cestovatelů. Booking.com má dnes obrovskou nabídku, která zahrnuje nejen drahé hotely, ale i malé hotýlky nižších kategorií, pensiony i hostely. Zrovna poslední zmíněný je mezi studenty a mladými lidmi velmi oblíbený, Hostel je levná vavrianta na cestácha to, že je nejlevnější, není jeho jediný benefit. Když spíš v hostelu, nemusíš řešit, co budeš dělat večer. Cestovatelé se zde potkávají, vyměňují si tipy a rady na cestě, sdílí zkušenosti a dobrou náladu.

Na Booking.com najdeš ale i penziony, levné hotýlky i luxusní hotely. Pestrá nabídka na jednom místě, reference od cestovatelů a skvělá podpora od administrátorů Booking.com je jistotou.

S ISIC máš u Booking.com cashback 4 % na ubytování.

Cashback ti bude připsán po 60 dnech od zaplacení ubytování. Můžeš jej použít na další cesty, nebo si jej převést na účet.

Ubytování přes Airbnb

Oblíbenou formou ubytování posledních sezón je Airbnb a kouzlo soukromí domova, který si na pár dnů pronajmeš a můžeš víc splynout s místními. Výhodou pronájmu celého bytu je i to, že si zde člověk může vařit a nemusí se fixovat na časy snídaní nebo večeří v hotelu. Pronajmout si nemusíš rovnou celý byt, ale jen pokoj. Výhodou bývají domácí, kteří ti rádi poskytnou tipy na levné a dobré hospody v okolí, poradí, co vidět i mimo klasické turistické památky apod. Výběr dobrého bydlení přes Airbnb ti usnadní reference od ostatních cestovatelů, které má každý pronajímatel u svého profilu.

Levné ubytování v Kempu

Ideálním a mnohdy jediným dostupným ubytováním jsou na cestách přírodou a odlehlými oblastmi kempy.  Ty se od sebe značně liší, zažít můžeš čistě lesní provedení, kde najdeš jen karavan, správce a hygienické zázemí toalet a sprch. Seženeš ale i kempy s kvalitním zázemím, kde jsou společné kuchyňky, pračky i sušičky.

Stan v kempu

Pokud chceš opravdu levné ubytování, ale zároveň si potřebuješ na cestách vyprat a trochu komfortněji odpočinout, vyplatí se tyto druhy kempů střídat. Pro úplné nadšence levného cestování je pak nezbytným doplňkem pro návštěvu kempu vlastní hamaka. Tu lze po dohodě se správcem někde natáhnout mezi dva stromy a o nocování je postaráno.

Couchsurfing

Naprosto odlišnou formu cestování a ubytování nabízí komunita lidí, která se sdružuje pod aplikací Couchsurfing. Pokud tě láká poznávat nové lidi a objevovat destinace z pohledu místních, můžeš se snadno zapojit. V aplikaci si jednoduše založíš profil a můžeš nabídnout volnou postel nebo pokoj ve svém bytě. Jde opravdu o sdílení bez nároku na finanční odměnu. Cílem a myšlenkou této komunity není bydlet zadarmo, ale poznávat nové přátele ve všech koutech světa. Ubytovat se levně rozhodně jde a ještě si u toho užít spoustu legrace.

Couchsurfing

Lidé se zajímají o zvyky a kulturu toho druhého. Vznikají přátelství na mnoho let. Hostitel svého hosta bere mezi své přátele na pivo, nebo mu ukáže méně turistická místa, která stojí za to. Obě strany mohou zanechat referenci a ve většině zemí pak také existují lidé, kteří poskytují podporu v případě nesnází na cestách. Tím se z aplikace eliminují lidé, kteří zásady Couchsurfing komunity nepochopili. Díky tomu je tento způsob cestování relativně bezpečný a oblíbený.

Jak cestovat jen s příručním zavazadlem a nic doma nezapomenout? 

Autor
Vlaďka Horáková
Mojí vášní je cestování, ráda objevuji nová místa, která voní exotikou. Ráda fotím, tančím salsu a zkouším recepty, které jsem si dovezla z cest.