Jak při hledání práce nenaštvat personalistu

hledání práce

Tipy, jak zaujmout svým CV jsme ti už předali. Ale víš, čím náboráře nebo personalistu zaručeně namíchneš? Koukni na nejčastější chyby, se kterými se setkali i naši kolegové z HR oddělení a pokus se jim vyvarovat.

Při hledání práce se vyvaruj těmto šesti chybám

1. Nevhodná e-mailová adresa

Tohle většinou bývá spíš vtipné. Ale ne, vážně není vhodné v CV nebo v kontaktních informacích uvádět e-mailovou adresu borecek@mail.cz nebo jsemprinceznavole@icloud.com.
Pro vyřizování oficiálních záležitostí si založ e-mailovou adresu novou, nejlépe obyčejné jmeno.prijmení@domena.cz

2. Zapomenutá příloha

Každému se někdy stalo, že zapomněl přiložit k e-mailu přílohu. Ve chvíli, kdy ale personalistovi posíláš to nejcennější, co v danou chvíli máš, tedy svůj životopis, ho nesmíš zapomenout přiložit. Radši si přílohy třikrát před odesláním zkontroluj, než abys odpověď poslal bez nich.
Bez tvého CV je tvoje odpověď ve většině případů rovnou zamítnuta, protože běžný personalista nemá čas si s tebou dopisovat o chybějící příloze. Takhle si přeci dveře zavřít nechceš.

3. Špatné oslovení nebo název firmy ti při hledání práce nepomůže

Na to opravdu pozor. Pokud je v inzerátu uvedeno konkrétní jméno personalisty, adresuj odpověď přímo jemu a v odpovědi jeho jméno uveď. Není ale nic horšího, když se personalistovi dostane do ruky odpověď adresovaná někomu jinému a nejlépe ještě se špatným jménem společnosti. V takovém případě si uchazeč s hledáním práce moc záležet nedal, poslal odpověď, kterou někde okopíroval a nedal si ani pozor na kontrolu. Jak by pak asi vypadala jeho odvedená práce po přijetí na volné místo? Takové žádosti jsou také automaticky zamítány bez ohledu na zkušenosti uvedené v CV.

4. Formát a font písma

CV si ideálně ulož do formátu PDF, a ten pak posílej odpovědí na inzerát. V jiných případech se může stát, že se náboráři otevře dokument, kde budou písmenka rozsypaná jako zrní slepicím.
Pamatuj, že Comic Sans měl zůstat v devadesátkách a pro prezentaci moderního a vzdělaného člověka se vážně nehodí.

5. Úspěšné hledání práce se bez znalosti gramatiky neobejde

Nech si svůj životopis před tím, než ho pošleš do světa, někým zkontrolovat. Hrubky a překlepy nejsou nejlepší vizitkou. Životopis musí působit reprezentativně, a to chybějící písmenka nebo špatně uvedená velká a malá písmena rozhodně nejsou. Ve většině případů CV skončí zase v koši.

6. Nevhodná fotka

Jasně, selfíčka jsou děsně moderní. Ale personalisté nechtějí koukat na tvou fotku od moře s koktejlem, když zrovna sedí za počítačem. Chtějí vidět ideálně profi fotku, která bude odpovídat realitě a ty se za ní nebudeš muset stydět.

Teď už víš, po čem zkušeným personalistům naskakuje husí kůže a co je v noci straší. Drž se našich rad a zaboduješ.

Další článek který ti pomůže v hledání práce mohou být třeba 4 otázky, které můžeš čekat u každého pohovoru

Nech se také inspirovat podcastem s personalistkou.

Autor
Adéla Žofková
Mimo práci je mým koníčkem divadlo. Přes deset let hraji v amatérském souboru, kde se můžu vyřádit jak na jevišti, tak i jako kostýmní výtvarník nebo při tvorbě kulis. Miluju přírodu, ale taky občas ráda zůstanu v posteli s čajem a seriálem.