Sexy životopis

Jak napsat sexy životopis

U životopisu není podstatný jen obsah, ale i vizuální podoba. Stejně tak jako lidi často soudíme podle vzhledu, i u životopisu personalista posuzuje, jak životopis vypadá. Jak tedy připravit oku lahodící dokument?

Co dělá životopis přitažlivým?

Personalista vždy ocení, když může životopis bez zádrhelů projít, když je rozdělen do přehledných oddílů a text je rozdělen pomocí odrážek a důležité části tak vyniknou. Životopis přeplněný textem od kraje do kraje, střídající se fonty a těžká orientace ti moc bodů nezíská.

Forma je víc než obsah

Už jsi určitě slyšel pojem stručný nebo strukturovaný životopis. Obojí odkazuje na základní předpoklad – přehledný dokument, který se bude dobře číst.

Délka

Životopis by měl být maximálně na dvě strany A4. Jestliže ale zatím nemáš tolik zkušeností a znalostí, věř, že jedna A4 bohatě stačí.

Sekce

Text rozděl na jednotlivé sekce

  • Osobní údaje a kontakt
  • Vzdělání
  • Praxe
  • Dovednosti
  • Zájmy

Fotka

Použij decentní fotku, ideálně od profesionála. Nikdy ne tu, kterou ti kamarádi vyfotili na oslavě tvých 18. narozenin v podroušeném stavu.

Formát

CV si ulož do formátu PDF a pojmenuj ho svým příjmením a jménem
(např. Brambora_Jan_CV). Předejdeš tak tomu, že se povolané osobně otevře životopis jinak, než bys chtěl.

Kreativita má své hranice

K psaní svého životopisu můžeš využít některou z našich šablon (link na šablony) nebo si postav vlastní. Nepoužívej však žádné křiklavé barvy. Sice by mezi ostatními asi vynikal, ale kýžené ovoce by ti určitě nepřinesl. Použij jemné, decentní barvy, které budou ladit také s tvou fotkou. V dokumentu také nepoužívej víc jak dva fonty nebo velikosti písma. Pro oko není ani jedno příliš příjemné. Měj na paměti, že všeho moc škodí. Střídání fontů, barev a křiklavý design už je přes čáru.

Fotka

Někdo může říct, že fotka do životopisu nepatří. Ale ať si říká, kdo chce, co chce, fotografie životopis polidští a personalisté si tě pak lépe zapamatují. Dbej ale na to, aby fotka byla aktuální. Pokud změníš barvu vlasů, zakulatíš se nebo najednou nosíš výrazné brýle, nechej si udělat novou fotečku od profíka!

Fotku nikdy neposílej jako samostatný soubor, nejde o seznamku. Sice usiluješ o pozvání, ale o to na pohovor, nikoli na rande. Fotka by měla být součástí životopisu. Do CV patří portrét, kde ti bude dobře vidět do obličeje, nikdy do dokumentu neumisťuj selfie ani výřez ze skupinové fotky.

Životopis na míru pozici

Co znamená připravit životopis na míru pozice? To, že pošleš na pět vybraných nabídek pět životopisů a každý bude jiný. Podle požadavků a náplně práce můžeš životopis upravit a udělat ho tak pro výběrčího přitažlivějším.
Příklad: V inzerátu je napsáno, že se vyžaduje pozitivní přístup. Pro tebe to může být samozřejmost, a proto do odpovědi tuto svou vlastnost nevypíšeš. Chyba! Dej náboráři to, co si žádá. Samozřejmě v případě, že je to pravda.

Měj na paměti, že podoba životopisu odráží tebe jako osobnost. Dokument by tedy na personalistu po otevření měl volat: „Přečti si mě“ a po přečtení by měl personalista mít dojem, že jsi vhodným uchazečem a musí tě poznat osobně. Věnuj přípravě čas a nebudeš toho litovat.

Autor
Adéla Žofková
Mimo práci je mým koníčkem divadlo. Přes deset let hraji v amatérském souboru, kde se můžu vyřádit jak na jevišti, tak i jako kostýmní výtvarník nebo při tvorbě kulis. Miluju přírodu, ale taky občas ráda zůstanu v posteli s čajem a seriálem.