Z Letní univerzity přímo do jaderné elektrárny

Letní univerzita je stáž Skupiny ČEZ v Temelíně a Dukovanech. Je určena pro studenty technických VŠ, které zajímá energetika. Stáž je skvělou příležitostí nakouknout pod pokličku fungování jaderky a také třeba získat pracovní místo nebo stipendium.

Zajímá tě Letní univerzita?

Podívej se na video z Letní univerzity.

Dále ti poskytujeme rozhovor se stipendistou Skupiny ČEZ, který se zúčastnil Letní univerzity a stane se „pilotem“ elektrárny Dukovany.

Lukáši, proč jste se letos přihlásil na Letní univerzitu?
Vždy jsem se chtěl do elektrárny podívat. Jednak proto, že se nachází v mém rodném kraji a potom se jedná o zajímavou stavbu. Zvlášť nyní, kdy se ve škole více dozvídám o jejím fungování. Letní univerzita měla i skvělé recenze z řad spolužáků a tak byla jasnou volbou! Chtěl jsem si celou elektrárnu prohlédnout, dozvědět se informace přímo od lidí v ní pracujících a získat kontakty a možnost ucházet se o pracovní pozice.

Co se vám nejvíc líbilo?
Těšil jsem se hlavně na exkurze do provozu elektrárny, takže pro mě byla rozhodně nejzajímavější návštěva strojovny, centrální čerpací stanice, simulátoru blokové dozorny nebo chladící věže. Také jsme se podívali k dukovanské policii a hasičům. Bylo super, jaká parta lidí se v rámci Letní univerzity sešla, takže i odpolední a večerní program byl úžasný.

Zvládl jste náročný výběr na pozici operátora sekundárního okruhu a stal se stipendistou. V budoucnu budete řídit jaderku – co vás na tom láká?

Určitě je to náročná práce, ale především zajímavá! Vnímám to jako velice stabilní práci, která nabízí možnost růstu. Dává také možnosti případného uplatnění v podstatě kdekoli na elektrárně.

Co vám doma řekli rodiče, když jste jim oznámil, že budete „pilotem“ jaderky?
Rodiče byli nadšení, taťka hned mluvil o prohlídce elektrárny, kterou bych mu měl nachystat ?

Více o letní univerzitě nalezneš zde.

 

Autor
Veronika Vlachová