Tip na 3 divadelní hry které musíš vidět

3 divadelní hry které musíš vidět

Tři nejúspěšnější divadelní hry, kde si ke strhujícímu příběhu vystačí dva až čtyři herci, a přesto v tobě bude představení ještě nějakou chvíli rezonovat. Moderní divadlo s nábojem vášně, touhy a zklamání.

Venuše v kožichu

Kdo je kočka a kdo myš? Je to kožich nebo plyš? Je to bouřka nebo exploze emocí? A další zásobu otázek ti v hlavě vykouzlí tahle hra, která je dialogy vyhnaná na hranu emocí. Hra podle stejnojmenného románu Leopolda von Sachera-Masocha měla premiéru 20. 2. 2015 v Divadle na prádle a stala se hereckým koncertem Jany Pidrmanové a Václava Vašáka.

Thomas je mladý a zatím neúspěšný dramatik s rozumem v koncích. Snaží se konečně uspět, a tak hledá herečku pro ztvárnění klasického sadomasochistického příběhu Venuše v kožichu. Na kurz přichází jediná žena a Thomasovi se vůbec nelíbí. Vanda je vulgární a podobně zoufalá herečka, jako on dramatik.

I když se zdá, že se na roli vůbec nehodí, postupně se ukáže, že téma hry ovládá stejně bravurně, jako si podmaní Thomase. Její vlohy manipulátorky se rozvíjí. To, co začalo jako rutinní čtení scénáře se stává vášnivou hrou, která boří hranice mezi scénářem a realitou a rozehrává hru submisivity a dominance, kterou může vyhrát jen jeden z nich.

Venuše v kožichu - divadelní představení

Tramvaj do stanice touha

Williams Tennessee

Vrcholné dílo moderního amerického psychologického dramatu z roku 1947 se odehrává na pozadí poválečného New Orelansu. Ve francouzské čtvrti sleduje trojúhelník mezi přijíždějící Blanche, její sestrou Stellou a jejím hrubiánským manželem Stanleym Kowalskim.

Strhující drama vášní a tužeb, které se dotýká i těch nejskrytějších oblastí lidských duší. Jak titul napovídá, Tramvaj do stanice touha je především hrou o touze, která někdy udržuje člověka „nad hladinou“, ale jindy vede k pouhému poblouznění. V jižanském prostředí, kde jsou podle představ autora všechny lidské vášně přirozenou součástí života, se odehrává drama několika postav, které jsou okolnostmi nuceny k sobě i přes propastné rozdíly hledat cestu.

Jádrem hry je střet mezi vyhraněně mužským a vyhraněně ženským světem. Stanley, který na vše reaguje svou tělesností, je nucen se pokoušet o soužití s přecitlivělou, stárnoucí a alkoholu propadající jižanskou kráskou Blanche. Divoký a emocemi všeho druhu přetékající souboj pohlaví, povah i přístupů k životu se zjevuje v mnoha podobách.

Tramvaj do stanice touha - divadelní představení

Na dotek

Patrik Marber

Jak moc si lze zahrát hru s druhými pomocí anonymního eroticky laděného chatování? Kdo je na druhé straně a co se může stát? Proč toužíme přesně po tom, co nemáme, a kolik jsme svým touhám ochotní obětovat? Co se stane, když si vypůjčíme něčí život?

Souhrou náhod se propojí životy čtyř postav. Sebevědomý lékař Lary a úspěšná fotografka Anna jsou protipólem neúspěšného spisovatele Dana a ztracené mladičké Alice. Jejich osudy se proplétají a vystavují kontrasty odcizení a anonymity i touhy po lásce. Neosobní internetová komunikace, kterou vedou Larry a Dan a striptýzový klub v Londýně, kde pracuje Alice, a který zoufalý Larry vyhledá.

Klub má zvláštní pravidla. Lidé se tam svlékají, vzrušují se všemi možnými i nemožnými způsoby, jen jedno nesmějí. Nesmějí se vzájemně dotknout. A v tom je ten vtip. Intimnost dotýkání, kontrastující s anonymním internetem, je totiž ujišťování o vlastní existenci, ale i o existenci blízkého člověka. Dotýkáme se těch, které máme rádi. Ale zároveň se bojíme, aby nás ten druhý nezranil. Touha po skutečném citu však zůstává…

Na dotek - Divadlo na Maninách

TIP ISIC: Slevu s ISIC 50-20 % uplatníš v 29 divadlech v celé ČR. Aktuální akce a najdeš v sekci slevy/kultura.

 

Autor
Vlaďka Horáková
Mojí vášní je cestování, ráda objevuji nová místa, která voní exotikou. Ráda fotím, tančím salsu a zkouším recepty, které jsem si dovezla z cest.