Xiao Quan a portrét čínského undergroundu

Minulý týden se po několika dlouhých měsících začaly otevírat galerie a muzea a my pro tebe máme pozvánku na výstavu v Galerii hlavního města Prahy, kterou musíš vidět.

Naše generace – portréty K.

Výstava čítá 122 černobílých fotografií zobrazující čínské nezávislé umělce, kritiky, spisovatele, herce, hudebníky a filmaře, kteří působili napříč celou Čínou v 80. a 90. letech. Xiao Quan ve svých fotografiích zachytil náladu a život významných osobností čínského undergroundu na pozadí sociální a kulturní reformy konce 20. století.

„Nejsou to oslavné portréty bohů a polobohů, jsou to zaprášené tváře, potlučená a zjizvená těla jednotlivců, jejich radostí a smutků, naděje a beznaděje, hledání a tápaní, sebevědomí a frustrace, kteří se v proudu času utvářeli a měnili, kteří básněmi, povídkami a romány, malbami, filmy, tancem, hudbou a obrazy ovlivňovali čínskou společnost a chtěli něco dokázat, kteří spolu se svou generací žili a utvářeli příběh své doby a zanechali po sobě nesmazatelnou stopu v paměti naší minulost“, říká v úvodu k výstavě její kurátor Lü Peng.

Quanova dokumentární tvorba jednoznačně zobrazuje jeho smysl pro detail a talent pro vyprávění příběhů. Sbírka intimních portrétů a všedních okamžiků v Domě fotografie nabízí návštěvníkovi neobyčejný pohled do tvorby a atmosféry generace liberálních tvůrců, která měla představovat neoficiální kulturní scénu.

Výhodné vstupné do GHMP s průkazem ISIC

Výstava Naše generace – portréty K. je k vidění v Domě fotografie pouze do 30. května, tak si ji nenech ujít. S průkazem ISIC máš slevu 60 % na vstupné.

Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.