Tři recepty do konce chřestové sezóny

Oslav příchod léta vynikajícími a zdravými recepty. Připravili jsme pro tebe přesný postup pro tři lahodná jídla, kterým vévodí oblíbený chřest. Ten skvěle chutná, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a má protizánětlivé účinky. Tak dobrou chuť.

Chřestové hody

Dopřát si chřest není nic složitého a stejně jako dýně má svoji klasickou sezónu. Pak stojí za to vyzkoušet pár osvědčených receptů a zpestřit si jídelníček touto delikatesou.

Chřestová polévka

Ingredience

8–12 stonků chřestu (záleží na velikosti a tloušťce)
1 jarní cibulku nakrájená najemno
3 lžíce másla a 1 lžíce na zahuštění
1,5 l vývaru, nejlépe drůbežího
sůl a pepř na ochucení
100 ml smetany na zjemnění
vícebarevný pepř na ozdobu

Postup přípravy

    1. Chřest očisti a odkroj dřevnaté konce. Nakrájej ho na kousky.
    2. Máslo rozpusť v hrnci a osmahni na něm cibulku, ale jen tak, aby ještě nechytila barvu.
    3. Zalij ji studeným vývarem. Přiveďte k varu, vsyp chřest a povař ho asi dvacet minut, dokud nezměkne.
    4. Vyjmi několik kousků, použiješ je nakonec na ozdobu. Polévku rozmixuj, dochuť solí a pepřem, zjemni smetanou a ozdob hrubě drceným vícebarevným pepřem. Lžíci chladného másla rozkrájej na kousky a ty vlož do polévky a rozmíchej. Zjemní ji a zahustí. Pak už nevař!
    5. Ten který máš odložený stranou na ozdobu, nahrubo nasekej a spolu s pepřem jím posyp polévku. Podávej s křupavým čerstvým pečivem.

Chřestová polévka

Chřest s citronovou omáčkou

Ingredience

175 g másla
1 kg zeleného chřestu
1 ks šalotky
100 ml suchého vína
100 ml zeleninového vývaru
1 lžička čerstvě nastrouhané citronové kůry

Postup přípravy

  1. 150 g másla nakrájej na kostičky a zakryté je ulož do mrazáku.
  2. Zelený chřest oloupej ve spodní třetině a odstraň dřevnaté konce. Omyj a vař v páře 6–9 minut.
  3. Oloupej šalotku, nakrájej ji nadrobno a zesklovať na zbytku másla. Přilij bílé víno, přiveď k varu a zredukuj na polovinu. Přidej horký zeleninový vývar a nech svařit na cca 75 ml.
  4. Omáčku sundej ze sporáku. Metličkou postupně zašlehej kousky studeného másla. Omáčku ochuť solí, bílým pepřem a citronovou kůrou.
  5. Chřest osol a podávej s omáčkou, ideálně na nahřátých talířích. Chutná výborně s novými bramborami.

Grilovaný chřest se šunkou nebo anglickou slaninou

Ingredience

21 stonků zeleného chřestu
1,5 l vody
lžička soli
7 ks větších plátků šunky nebo libové anglické slaniny
4 lžíce rozpuštěného másla
parmazán na posypání

Postup přípravy

  1. Očištěný chřest vlož do osolené vařící vody a vař přibližně 4 minuty, aby nebyl chřest rozvařený, ale zůstal křupavý.
  2. Uvařený chřest sceď, přelij studenou vodou a nech dobře okapat.
  3. Do plátku šunky zabal vždy 3 stonky chřestu.
  4. Ulož jej do zapékací mísy, pokapej ho máslem a vlož na 10 minut do trouby předehřáté na 180°C.
  5. Chřest posyp parmazánem a dej ještě na 5 minut do trouby

Grilovaný chřest

Vyzkoušel naše další dezerty. Co takhle něco sladkého z banánů? 

Autor
Vlaďka Horáková
Mojí vášní je cestování, ráda objevuji nová místa, která voní exotikou. Ráda fotím, tančím salsu a zkouším recepty, které jsem si dovezla z cest.