Jak si správně vybrat pánský oblek

Víš, jaké obleky jsou vhodné do práce a jaké se naopak nehodí na každodenní nošení? Kde by měly končit rukávy? Jak vybrat barvu doplňků? Máme pro tebe příručního průvodce pánskými obleky, se kterým se při nakupování neztratíš!

Správná barva obleku je základ

Černý oblek

Černé obleky se hodí na slavnostní akce nebo večerní pracovní schůzky po 18. hodině. Nejlépe se doplňují s černými botami i ponožkami, bílou košilí a černou kravatou. Jde o velmi elegantní kombinaci, kterou nic nezkazíš. V černém obleku ti to bude slušet na promoci nebo plese.

Modrý oblek

Máš při škole domluvenou stáž nebo podnikáš? Pak zvol na každodenní nošení modrý oblek, který je ideální do práce a na schůzky během dne. Modrá je velmi slušivá ve všech odstínech a vypadá dobře s barevnějšími doplňky. Červená kravata, hnědé boty a pásek, růžová košile nebo barevné ponožky. S modrým oblekem je víc zábavy.

Šedý oblek

Další dobrá barva pro každodenní no

šení je šedá. Hodí se do práce, na schůzky a přijde vhod hlavně v létě. Dobře se kombinuje s bílou košilí, ale i pastelovými barvami. Na šedém obleku taky dobře vyniknou vzory, především pak kostka. Pokud máš silnější postavu, sáhni po tmavších odstínech, velmi světlá šedá vypadá dobře spíše na vysportovaných hrdinech z akčních filmů.

Jak poznat, že ti oblek dobře sedí

Teď už se vyznáš v barvách obleků, ale ještě nemáš vyhráno. Důležité totiž je, aby sis pořídil oblek, který ti perfektně padne. Ideální je nechat si ušít oblek na míru, ale je jasné, že jako student budeš chtít nakoupit v běžných obchodech. Stačí, když se budeš držet následujících rad:

  • Ramena obleku by měla korespondovat s tvými rameny. Velký oblek ti spadne do půli paží a v malém obleku ti budou rukávy začínat skoro u krku.
  • Natáhni paže volně kolem těla a ohni zápěstí. V místě ohybu by ti měl končit rukáv saka.
  • U délky kalhot záleží na střihu, který zvolíš. Obecně platí, že bys neměl kalhoty tahat po zemi a zároveň by se ti neměly vepředu tvořit ohyby. U střihu SLIM pak klidně sáhni po kratší délce a doplň barevnými ponožkami.
  • Oblek ti nesmí být nikde těsný ani plandat.
  • Možná to zní jako věda, ale neboj se v obchodě zeptat na radu.

Dostal jsi chuť koupit si nový oblek? S průkazem ISIC máš slevu 10 % na nákup pánské společenské módy v obchodech a na e-shopu značky BANDI.

Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.