3 rady pro výběr běžeckých bot

Boty na běhání

Správné boty by měly být základem pro každého, kdo chce brát běhání vážně. Optimalizují výkon, chrání před zraněním a zajišťují kvalitní zážitek z pohybu. Jak ale poznáš, že máš ty pravé? Stačí, když se budeš držet našich tří rad.

Chystáš se běhat?

Jako první se zamysli nad tím, na jakém povrchu plánuješ běhat. Příroda a lesní cestičky si žádají jinou výbavu než městská džungle. Trailové boty jsou pevnější a těžší, protože musí být dobrou oporou pro chodidla a kotníky na nerovném terénu. Oproti tomu silniční boty bývají lehké, rychlé a vytvořené k tomu, aby dobře tlumily nárazy. Možná si říkáš, že neběháš tak často, aby měl povrch na koupi nových běžeckých bot vliv. Opak je pravdou. Ať už totiž děláš jakýkoli sport, vždy se snaž používat co nejvhodnější vybavení. Nejlépe tak předejdeš jakémukoli zranění a zajistíš si dlouhý a aktivní život.

Upřímnost nade vše

Opravdu budeš běhat každý den a dostavíš se na závody? Nebo to spíš vidíš na dva až tři volné běhy týdně? Patříš mezi naprosté začátečníky nebo už máš techniku zvládnutou a požaduješ od bot speciální vlastnosti? Přistupuj k výběru bot s pořádnou dávkou upřímnosti a místo na barvu a vzhled se zaměř na funkčnost a především pohodlí. Nováčci by si měli zvolit botu objemovku, která má kvalitní tlumení a dlouhou životnost. Zkušenější běžci můžou sáhnout po botě tempové na rychlejší tréninky, případně po závodní do kratších závodů. V každém specializovaném obchodě ti prodejci rádi poradí.

Večer moudřejší rána

Chodidla dostávají při běhu opravdu zabrat, a proto je extrémně důležité, aby ti bota dobře padla. Velikost vol vždy aspoň o půl čísla větší, protože nohy mohou při běhu lehce napuchnout. Pokud navíc běháš v terénu, větší bota ti pomůže vyvarovat se puchýřům a modrým nehtům, které mohou na nerovném povrchu lehce vzniknout. Proto si zapamatuj, že nejlepší čas na nákup běžeckých bot je večer, kdy často bývají nohy po celém dni nafouknuté. Běhat se v nich pak bude výrazně lépe.

Poohlížíš se po nových botách na běhání? S průkazem ISIC teď máš slevu 15 % na všechny nezlevněné produkty na e-shopu Top4Runnning.

Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.