Vodácká neděle na Sázavě

Půjčovna lodí na Sázavě

Kam vyrazit na jednodenní výlet v okolí Prahy? Hledáš něco atraktivního, neobvyklého a dobrodružného? Pak je jasnou volbou zdolání nejhezčího úseku Sázavy na kánoi. Alespoň my jsme si byli zcela jistí.

Romantika a adrenalin jen hodinu od Prahy

Když padla otázka, kam za nedalekým dobrodružstvím, napadla mě Sázava. Co takhle jeden den na řece? Zažijeme adrenalin na jezech, romantiku na klidné vodě a dáme si do těla. Nápad byl doma schválen okamžitě a k realizaci chybělo jen vybrat půjčovnu lodiček a termín. Volba padla na půjčovnu lodiček Samba, ve které máme slevu na průkazy ISIC, ITIC i ALIVE.  Dva pádlující a jeden nepádlující doprovod, a zážitek je zajištěn. To jsme ještě netušili, co nás čeká.

Kde si loď vyzvednout a kde začít

Samba má na Sázavě několik zastávek. Pro jednodenní výlet je jasnou volbou trasa Týnec nad Sázavou – Pikovice. Týnec se nachází jen hodinu cesty z Prahy. Nádraží v Týnci je pak pouhých deset minut pěšky od vody a půjčovny lodiček. Ty je nutné si zamluvit dopředu přes internet.

Půjčit si leze vše od lodi, barelů až po vesty. Vesty jsme si jako bývalí závodní plavci nevzali, a jak jsem později zjistila, byla to hrubá chyba. Na vodě ji měl každý zkušený vodák, který nám po cestě pomáhal, a i drobné zaváhání bez vesty může mít nepříjemné následky.

Hodně vody na Sázavě není legrace

Na vodu jsme vyrazili po období vydatných dešťů, takže obvykle příjemná říčka Sázava se proměnila v poměrně dravou a sportovní řeku se silným proudem. Její divokost předpovídala to, co na nás mělo po zbytek dne čekat.

Jezy na tomto úseku Sázavy nejsou nijak hrozivě vysoké, ale jsou plné kamení, které při zvýšené hladině vytváří úctyhodné peřeje. Místa určená pro přetažení lodi mimo jez kvůli vysoké vodě zmizela a nezbývalo nic jiného, než jezy sjet. V našem případě se jednalo minimálně o tři jezy. Všechny jsme jako průměrní vodáci zdolali, ale u dvou jsme po náročném výkonu nezvládli navazující peřeje.

Zde platí jedno důležité pravidlo. Vyskakuj z lodě dřív, než nabere vodu a otočí se dnem vzhůru. Pak už je prakticky nemožné loď otočit. Musíš si dostrkat ke břehu, kde se nebudeš propadat v bahně, udržíš stabilitu a budeš moct přivolat další vodáky, kteří ti pomohou loď otočit. Tohle je asi na vodě to nejhezčí. Nikdo zde není sám za sebe, bez druhých se v potížích totiž neobejdeš. Rychle pochopíš, že pozdrav AHOJ značí tykání mezi vodáky, protože při záchraně lodi, věcí i lidí prostě není čas na formality. Na vodě chytej vše, co pluje bez majitele. Často ujíždí barely, pádla, lodě i lidé. Takže pomáhej a lov vše, co se dá. Nikdy nevíš, kdy se nějaká pomoc bude hodit tobě.

Nešťastná elektrárna na třetím jezu

Třetí jez na trase je sjízdný jen s velkou zručností a odvahou. Většina vodáků hledá po pravé straně místo pro přetáhnutí lodě. Zde číhá velké nebezpečí v podobě malé elektrárny, jejíž náhon není bezpečně zajištěn. Hromadí se zde lodě a chybí prostor k manévrování. Neštěstí, při kterém vypadneš z lodě a proud tě stáhne pod náhon, je na dosah. My jsme měli štěstí. Naše loď se zachytila za konstrukci a pár silných a pohotových rukou nás vytáhlo ven. Zážitek otřesný, konec šťastný.

V tomto úseku Sázava teče mezi skalami a možnost předčasného ukončení plavby po náročném jezu bohužel nepřichází v úvahu. Výjimkou je Kamenný Přívoz. Zde však řeka vypadá laskavě a poklidně, takže jsme se nakonec rozhodli pokračovat dál. Díky romantickým výhledům jsme zapomněli na hrozivé momenty z jezu a z výletu se nakonec stál příjemný zážitek plný dobrodružství.

Jak dlouhý je tento úsek Sázavy?

Celá trasa má 16 km a lodě se vrací za mostem v Pikovicích, místo spolehlivě najdeš. Sázava měla v době naší cesty dvakrát více vody, než je běžné. Připravila nám dost horkých chvil a přiměla nás k hluboké pokoře. Naštěstí krom jedné uplavané boty vše dopadlo dobře. Pro příště si ale odnášíme ponaučení, že na vodu se chodí ve vestě bez ohledu na to, jak dobře umíme plavat.

Tak příště na řece AHOJ!

Kam vyrazím příště? Třeba na české Via feraty.

Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.